fbpx

Порятунок ринку праці Урядом та відсутність підтримки в працевлаштуванні іноземців.

Зазвичай іноземці приїжджають до Польщі з однією головною метою — заробіток. Переважно це пов’язано з понаднормовою роботою для забезпечення можливості комфортного існування. Однак правова база для іноземців досить сувора з точки зору кількості робочих годин. Звичайно, що кращі пропозиції по роботі — це ті, які пропонують найвищу ставку та велику кількість робочих годин. Згідно даних ZUS, в 2019 році в Польші працювали 1,5 мільйона осіб з-за меж ЄС. Це зумовлює все більш частіші та чисельніші перевірки Національної інспекції праці та прикордонної служби. Тут потрібно пам’ятати, що роботодавець, який перевищить встановлений ліміт робочих годин з дозволом або заявою про доручення роботи, може зіткнутись з високими штрафами.

Скільки дозволено робочих годин?

Закон про сприяння зайнятості та інститутів ринку праці визначає правила, згідно з якими роботодавець може доручити виконання роботи іноземцеві на підставі дозволу на роботу. Це спрощена процедура найму іноземців. Дані правила описані в Законі про сприяння зайнятості та інститутів праці відповідно до ст. 87 пар. 3, однією з необхідних передумов для легітимності роботи іноземця на підставі заяви є те, що робота повинна виконуватись за умов, вказаних в даній заяві. Попри відсутність конкретної статті, яка б регулювала кількість робочих годин, потрібно пам’ятати, що маскимальна кількість часу, який можна відпрацювати протягом місяця, становить 168 годин. Це зроблено, щоб зберегти баланс між роботою та відпочинком, який також є дуже важливим.

Роботодавці, які наймають на підставі дозволу на роботу, часто вираховують, що робити, якщо іноземець, який працює за контрактом, має прописану певну кількість годин, а йому хочуть делегувати більшу кілікість робочого часу. Згідно з позицією Міністерства у справах сім’ї, праці та соціальної політики — з положень виникає, що доручення роботи іноземцеві слід вважати нелегальним при будь-якому перевищенні або заниженні визначеного в дозволі на роботу розміру окладу або кількості робочих годин.

Високі штрафи для роботодавців

Варто зазначити, що досить часто роботодавці не беруть до уваги Закон про сприяння зайнятості та інститути ринку праці, який визначає правила, згідно з якими роботодавець може доручити роботу іноземцеві на підставі дозволу на роботу. За це передбачено високі штрафи. Тому варто ознайомитись зі ст. 120 пар. 1 Закону про сприяння зайнятості та інститутів ринку праці. “Той, хто довірить іноземцю незаконне виконання робіт, підлягає штрафу від 1000 до 30 000 злотих”. Покарання за нелегальну роботу несе не тільки роботодавець, але і працівник чи підрядник.