Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/klient.dhosting.pl/recruiter/re-cruiter.eu-ai4k/public_html/wp-content/plugins/essential-grid/includes/item-skin.class.php on line 1321

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/klient.dhosting.pl/recruiter/re-cruiter.eu-ai4k/public_html/wp-content/plugins/booked/booked.php on line 372
Дозвіл на тимчасове проживання та роботу в Польщі – Re-Cruiter | Agencja Pracy

Дозвіл на тимчасове проживання та роботу в Польщі

Дозвіл на тимчасове проживання в Польщі надається іноземцям, які планують продовжити своє перебування в нашій країні з якоїсь законної причини, наприклад роботи, навчання чи сімейних обставин.

Найбільш поширеними є заяви пов’язані з виконуваною роботою.

Як правило, така заява повинна бути подана не пізніше останнього законного дня перебування, а термін для прийняття рішення — 60 днів (відповідно до Закону про іноземців: Журнал Законів 2021 р., ст. 2354 зі змінами).

На жаль, на практиці оформлення картки може займати до 2 років. На даний момент найкоротший середній час очікування розгляду заяви зафіксовано на Підкарпатті — 108 днів. Проте аж у п’яти регіонах на рішення доводиться чекати майже рік або довше: Західнопоморське воєводство — 442 дні, Поморське — 439 днів, Великопольське — 370 днів, Сілезьке — 348 днів, Любуське — 337 днів.

На щастя, в цей час іноземці можуть розраховувати на легальне перебування, а також мають право на роботу. Однак необхідно виконувати наступні умови (згідно зі ст. 108 Закону про іноземців та ст. 87 Закону про просування по службі та інституціях ринку праці):
• бути працевлаштованим під час подачі заяви на отримання посвідки на тимчасове проживання,
• подати заяву вчасно (тобто не пізніше останнього дня легального перебування),
• мати підтвердження зі штампом в паспорті, що заява була подана без формальних помилок. Важливо: навіть якщо рішення буде негативним, перебування в країні вважатиметься законним до винесення цього рішення.

Дозвіл на тимчасове проживання та роботу надається після виконання (одночасно) наступних умов:
• іноземець має медичне страхування або підтвердження страховиком витрат на лікування на території Польщі,
• суб’єкт, який надає роботу, не має можливості задовільнити кадрові потреби на місцевому ринку праці,
• отримувана зарплата за роботу не є нижчою за винагороду працівників, які працюють той же час на тій же посаді.
• Розмір місячної заробітної плати не нижчий за мінімальну оплату праці (незалежно від тривалості роботи та виду правовідносин, що є підставою для виконання роботи іноземцем).

Рішення про надання дозволу на тимчасове проживання та роботу містить:
• термін дії дозволу,
• суб’єкт, який надає роботу,
• найнижча винагорода, яку може отримати іноземець на даній посаді,
• робочі години,
• вид договору, за яким іноземець виконує роботу.

Дозвіл на тимчасове проживання та роботу може бути змінено в будь-який час (за запитом іноземця) у разі зміни умов, зазначених у дозволі.

Орган, який видає посвідку на тимчасове проживання та роботу згідно до Закону про іноземців — воєвода.

Детальна інформації про те, як отримати посвідку на тимчасове проживання та роботу доступна на веб-сайті: https://www.biznes.gov.pl/pl/portal/00210.