Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/klient.dhosting.pl/recruiter/re-cruiter.eu-ai4k/public_html/wp-content/plugins/essential-grid/includes/item-skin.class.php on line 1321

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/klient.dhosting.pl/recruiter/re-cruiter.eu-ai4k/public_html/wp-content/plugins/booked/booked.php on line 372
Нова постанова Міністра охорони здоров’я про внесення змін до положень про інфекційні хвороби від 18 червня 2020 року – Re-Cruiter | Agencja Pracy

Нова постанова Міністра охорони здоров’я про внесення змін до положень про інфекційні хвороби від 18 червня 2020 року

Декілька днів тому (точніше 17 червня 2020 року) Міністерство охорони здоров’я опублікувало важливі зміни до Положення про інфекційні захворювання, що передбачає обов’язкову госпіталізацію, ізоляцію, карантин та епідеміологічний нагляд. Вищесказане зумовлено адаптацією до поточної ситуації у зв’язку з поширенням коронавірусу.

До цього часу, в деяких ситуаціях (наприклад, повернення з-за кордону), ми вимушені були два тижні перебувати на карантині – незалежно від того, були в нас симптоми хвороби чи ні.

Згідно з новими рекомендаціями, у випадку підозри на зараження Covid-19, карантин триватиме лише до отримання негативного результату діагностичного тесту, але не більше 14 днів (починаючи з наступного дня, після підозри інфікування чи контакту з хворим).

Таким чином, особи, які отримали негативний результат тестування до оголошення про зміни – більше не змушені перебувати на карантині. На жаль, досі діють обмеження на пересування через прикордонні пункти пропуску для громадян України. Однак, варто пам’ятати про винятки.

До Польщі можуть в’їхати:

  • Громадяни Республіки Польща;
  • Іноземці, які одружені або є дітьми громадян Польщі;
  • Іноземці, які є власниками карти поляка;
  • Іноземці, які мають дозвіл на роботу або дозвіл на постійне чи тимчасове проживання на території Польщі;
  • Учні та студенти, які навчаються в Польщі.

Всі особи, які перетинають кордон, повинні пройти обов’язковий карантин. Під час прикордонного контролю також потрібно вказати контактний номер телефону та адресу, де подорожуючий має намір зупинитись.

Повний текст Постанови можна знайти на ISAP (Інтернет-система правових актів)

 

 

Карантин та епідеміологічний нагляд – відмінності та схожість

Зміни до Положення в основному стосуються правил карантину. Тому варто вказати найважливішу інформацію, пов’язану з цим питанням.

Карантин – це вимушена ізоляція здорових людей, які контактували із зараженими або особами, які мають підозру на інфікування. Під час карантину, ви не зможете залишати визначену зону та приймати відвідувачів. Карантин вводиться державним (повітовим або прикордонним) санітарним інспектором та підлягає контролю поліції. За його порушення передбачено штраф (у випадку підозри на зараження коронавірусом  – це 5000 злотих).

Мобільний додаток «Домашній карантин» допоможе вам з карантином. Усі особи, які перебувають на карантині, повинні отримати текстове повідомлення та завантажити додаток. Він надасть швидкий доступ до всієї необхідної інформації для допомоги під час карантину, а також дозволяє замовляти продукти харчування або звертатись до психолога. Важливим є те, що він – безкоштовний, а завантажити його можна як з  GooglePlay, так і з AppStore.

Епідеміологічний нагляд є більш м’якою формою ізоляції. Сюди входять особи, які не мали безпосереднього контакту з пацієнтом, але перебували в тому ж приміщенні, що і заражений. В такому випадку рекомендується мінімізувати виходи з дому та контакти з іншими людьми. Однак, термін  епідеміологічного нагляду не змінився – він триватиме 14 днів.

Карантин, як і епідеміологічний нагляд спрямовані на обмеження можливого поширення хвороби.  В обох випадках слід регулярно інформувати про стан свого здоров’я.

Пам’ятаймо, що дотримання рекомендацій санітарних служб важливе задля нашої загальної безпеки.