fbpx

Звільнення від Інформації старости

Чим насправді є Інформація старости?

Інформація старостице документ підтверджуючий, що роботу, яку польський роботодавець хоче доручити іноземцеві, не може виконувати безробітна особа, зареєстрована в місцевому бюро зайнятості. Слід зазначити, що безробітні поляки мають пріоритет перед іноземцями, тому чиновники бюро зайнятості перевіряють, чи є серед безробітних особа, якій можна доручити роботу.

Її часто називають тестуванням ринку праці, оскільки для отримання необхідно провести спеціальну перевірку. Документ, виданий повітовим бюро зайнятості, підтверджує можливість працевлаштування іноземця на підставі дозволу на роботу.

Інформація старости про нездатність задовольнити кадрові потреби.

Інформація старости про нездатність задовольнити кадрові потреби роботодавця є першим кроком для працевлаштування іноземця на підставі дозволу на роботу в Польщі. Перевірка ринку праці на нездатність задовольнити кадрові потреби роботодавця здійснюється на основі реєстрів безробітних та осіб, що шукають роботу, або негативному результаті підбору персоналу, організованого для працедавця. Вона підготовлена з урахуванням пріоритетності доступу польських громадян та іноземців до ринку праці.

З іншого боку, інформація старости надається на вимогу суб’єкта господарювання (роботодавця), який доручає виконання роботи іноземцям протягом терміну, що не перевищує  14 днів з дати подання пропозиції  про роботу та не більше 21 дня з моменту подання пропозиції щодо праці у випадку найму безробітного.

Дозвіл на роботу та звільнення від інформації старости.

Однією з умов отримання дозволу на роботу є залучення інформації старости до заяви про такий дозвіл. Воєвода видає дозвіл, якщо: суб’єкт, який доручає роботу іноземцю, додав до заяви необхідні документ, зазначений в регламенті. Однак є ситуації та професії, де інформація старости не потрібна, наприклад робота, яку має виконати іноземець, включена до списку в розпорядженні воєводи. Зазвичай це професії, які є затребувані, але бракує відповідних спеціалістів, наприклад, водій, покрівельник, медсестра. Також слід зазначити, що особи, які працюють на підставі трудового договору в одного роботодавця мінімум 3 місяці, звільняються від надання інформації старости.

Контроль працедавця, який наймає іноземців.

Роботодавець, який працевлаштовує іноземців як сезонно, так і на тривалий період, повинен виконувати усі зобов’язання, виникаючі внаслідок доручення роботи. Такі зобов’язання включають, наприклад, реєстрацію працівника на соціальне страхування протягом 7 днів, якщо це передбачено договором. Слід також пам’ятати про зобов’язання, що випливають з інших нормативних актів, наприклад, про збереження копії дозволу на проживання іноземця протягом усього періоду його роботи.