fbpx

Сімейний опікунський капітал для громадян України

Сімейний опікунський капітал (RKO) — це допомога на сім’ю в рамках програми “Новий Польський Лад”. Важливим є те, що він доступний і для громадян України. Його мета — частково покрити витрати, пов’язані з вихованням дитини.

RKO дозволяє отримати до 12 000 злотих на другу та кожну наступну дитину в сім’ї віком від 12 до 36 місяців (незалежно від віку першої дитини).

Кошти можуть виплачувати двома способами:

• впродовж 24 місяців по 500 злотих,
• впродовж 12 місяців по 1000 злотих.

Можна подати заявку на зміну способу виплати, але зробити це можна лише один раз в рамках періоду отримання опікунського капіталу.

Допомога звільнена від сплати податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) і не підлягає виконавчому провадженню.

Право на RKO мають батьки (мама чи батько), а також ті, хто взяв дитину на виховання та отримав звання законного опікуна. Допомога виплачується, якщо дитина проживає разом та перебуває на утриманні одного з батьків/законного опікуна.

Ви не зможете скористатись допомогою RKO, якщо вже отримуєте подібні пільги за кордоном (не стосується країн-членів ЄС/ЄАВТ та Великобританії).

RKO доступний для громадян України, які прибули до Польщі після 23 лютого 2022 року. Для цього достатньо подати електронну заяву (батьки: RKO-P; опікуни: RKO-O) на платформі PUE-ZUS, через портал Emp@tia або через електронний банкінг. Бланки, які доступні українською мовою, позначені як RKO-U.

Щоб подати заяву потрібно пред’явити:
• номер PESEL батьків,
• номер PESEL дитини (другої/наступної),
• дані першої/старшої дитини,
• номер польського банківського рахунку,
• польський номер телефону,
• адресу електронної пошти.

Заяву можна подати з першого числа місяця, у якому дитині виповнюється 9 місяців, до кінця місяця, в якому дитині виповнюється 13 місяців. Подання заяви після даного терміну зменшить суму виплати допомоги на 500 злотих за кожен пропущений місяць (рахуючи з 12-го місяця життя дитини).

Право на RKO встановлюється протягом двох місяців з дати подання заяви. Нарахування здійснюються з першого числа місяця, в якому дитині виповнилось 12 місяців (або з місяця подання заяви) до останнього числа місяця, коли дитині виповниться 36 місяців.
Це буде один з наступних періодів:
– 4 числа кожного місяця,
– 9 числа кожного місяця,
– 18 числа кожного місяця.

Важливо:

Сімейний опікунський капітал надається лише на період перебування в Польщі. Якщо ви бажаєте чи вам потрібно виїхати більше чим на місяць з країни (це термін, після якого втрачається право на законне перебування в Польщі), вам слід повідомити про це Управління соціального страхування (ZUS). Достатньо подати форму POG на платформі PUE-ZUS. У випадку невиконання зобов’язань вам доведеться повернути кошти з відсотками.

Правові положення щодо Сімейного опікунського капіталу містяться в Законі від 17 листопада 2021 року про сімейний опікунський капітал (Журнал законів, пункт 2270), також відомий як “Закон RKO”.

Допомога з питань RKO
– Гаряча лінія: 22 290 55 00 (пн-пт 08:00-15:00)
– Кол-центр ZUS: 22 560 16 00 (пн-пт 07:00-18:00)