Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/klient.dhosting.pl/recruiter/re-cruiter.eu-ai4k/public_html/wp-content/plugins/essential-grid/includes/item-skin.class.php on line 1321

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/klient.dhosting.pl/recruiter/re-cruiter.eu-ai4k/public_html/wp-content/plugins/booked/booked.php on line 372
Соціальне страхування іноземців – Re-Cruiter | Agencja Pracy

Соціальне страхування іноземців

На початку серпня на обліку пенсійного страхування перебувало понад 1 млн 25 тис. іноземців. Найбільшу групу становлять громадяни України (понад 736 тис.). Велику частку також складають білоруси (близько 90 тис.) та грузини (близько 30 тис.).

Більшість іноземців (майже 60%), які підлягають соціальному страхуванню, працевлаштовані за трудовим договором, відкрили власну справу або працюють за договорами доручення чи на підставі інших договорів, за якими існує обов’язок сплачувати внески на соціальне страхування.

Очільниця Міністерства праці та соціальної політики Марлена Малонг наголошує, що “ці люди займають дуже важливе місце на нашому ринку праці, оскільки вони допомагають заповнити кадрові прогалини в багатьох галузях і таким чином сприяють розвитку економіки”. Вона також зазначає, що “наразі ми маємо найнижчий рівень безробіття в Польщі за останні 32 роки. За нашими оцінками, у липні офіційний рівень безробіття становив 4,9%, тож він залишився на тому ж рівні, що й місяцем раніше. Роботодавці з багатьох галузей шукають працівників, тому працевлаштування осіб з-за меж країни є хорошим варіантом для обидвох сторін: роботодавці отримують вкрай необхідних працівників, а іноземці отримують роботу та достойну зарплату, яка дозволяє їм самостійно жити в Польщі”.

До Польщі приїжджають особи у віці від 25 до 49 років, причому найбільше людей працюють у віці 30-39 років. Переважають чоловіки — вони складають близько 60%.

Польські закони не ставлять покриття польського страхування у залежність від громадянства чи місця проживання. Важливо укласти трудові відносини з польською юридичною особою (або інший договір, який зобов’язує до соціального страхування) та виконувати роботу на території Польщі. Положення про соціальне страхування не поширюється на іноземців, які були працевлаштовані в польські підприємства, але місце їхньої роботи знаходиться за межами Польщі (наприклад, у випадку дистанційної роботи, яка виконується в іншій країні). Якщо місце роботи знаходиться за кордоном і там же виконується робота, то працевлаштований іноземець не є працівником у Польщі. Важливим елементом, який визначає охоплення польського соціального страхування, є місце роботи, навіть якщо договір був укладений в приміщенні роботодавця в Польщі.

Всі особи, які відповідають цим умовам, підлягають обов’язковому соціальному та медичному страхуванню.

Винятком є ситуації, коли:
• таке зобов’язання виключається міжнародною угодою (учасником якої є Польща) або законодавством Євросоюзу,
• перебування на території Польщі не є постійним, іноземці працюють в іноземних дипломатичних представництвах, консульських установах, представництвах спеціальних місій чи міжнародних установах (якщо міжнародними угодами не передбачено інше).

Вищезазначені умови повинні виконуватись одночасно, тобто:

– особа є іноземцем,
– її перебування в Польщі не є постійним,
– працює в іноземному дипломатичному представництві, консульській установі, представництві спеціальної місії чи міжнародній організації.

Правила сплати внесків за медичне страхування для іноземних працівників такі ж самі, як і для інших працівників.