Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/klient.dhosting.pl/recruiter/re-cruiter.eu-ai4k/public_html/wp-content/plugins/essential-grid/includes/item-skin.class.php on line 1321

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/klient.dhosting.pl/recruiter/re-cruiter.eu-ai4k/public_html/wp-content/plugins/booked/booked.php on line 372
Легальне працевлаштування іноземця в Польщі – Re-Cruiter | Agencja Pracy

Легальне працевлаштування іноземця в Польщі

Як показують статистичні дані державних установ, рівень зайнятості іноземців в Польщі стрімко зростає.

Несприятливі демографічні явища, такі як: низький рівень народжуваності та велика кількість молодих поляків у працездатному віці, які перебувають за кордоном, змушують роботодавців, що мають проблеми з працівниками, частіше шукати іноземних працівників, зокрема з України та Білорусі.

Однак варто знати, які умови повинні бути дотримані для легального працевлаштування.  

Для легальної праці іноземець повинен мати:

  • дозвіл на роботу в Польщі,
  • дозвіл на сезонну роботу,
  • запрошення на роботу іноземця, внесене до реєстру запрошень,
  • дозвіл на проживання, що дає право на роботу, наприклад віза або дозвіл на тимчасове проживання.

Роботодавець, що доручає роботу іноземцю, має обов’язок перевірити, чи є в нього дійсні документи для виконання роботи та зберігати їх копії протягом усього терміну роботи. 

Віза та початок роботи в Польщі

Іноземець може подати заяву на отримання візи, що дозволяє йому працювати на законних підставах.

Тому ми розрізняємо два типи віз, які дозволяють іноземцям працювати в Польщі:

  • Національна віза — іншими словами, довгострокова віза. Видається на термін понад 90 днів, дає право на декілька в’їздів протягом терміну дії візи. Національна віза дає право перебувати в Польщі протягом усього терміну її дії, але не більше одного року.
  • Шенгенська віза — видається на 90 днів протягом 180-денного періоду, рахується з дати в’їзду.

Дозвіл на проживання для іноземців

Надається іноземцю, який має наміри розпочати або продовжити роботу на території Польщі, на термін понад 3 місяці за умови, що обставини для перебування на території Польщі є належним чином обґрунтовані. Дозвіл видається на період, необхідний для роботи іноземця в Польщі, від 3 місяців до 3 років, з можливістю подачі заяви на отримання наступних дозволів.

Дозволи є постійними або тимчасовими:

Дозвіл на тимчасове проживання дозволяє працювати:

  • з огляду на обставини, що обгрунтовують необхідність проживання в Польщі терміном від 3 місяців, але не більше 3 років.
  • з огляду на сезонні роботи (максимум 9 місяців).

Дозвіл на постійне проживання з можливістю працювати:

  • видається іноземцю, який відповідає критеріям згідно ст. 195 абзац 1 Закону про іноземців та дозволяє йому залишатись та працювати в Польщі на невизначений час.
  • дозвіл на довгострокове проживання для резидента ЄС, що дає можливість працевлаштування. Видається іноземцю, який легально та безперервно перебуває в Польщі протягом останніх 5 років зі стабільним джерелом доходу, достатнім для покриття витрат на утримання себе та членів сім’ї, а також має медичне страхування в Національному фонді охорони здоров’я або медичну страховку для подорожей.