fbpx

Коронавірус змінює економіку

Коронавірус змінює економіку

Без сумніву пандемія коронавірусу струснула європейську та світову економіку. Багатьом польським компаніям довелось реорганізувати систему праці, обмежити діяльність або навіть піти з ринку. За даними Центрального реєстру та інформації про економічну діяльність, тільки в березні-квітні 2020-го року було отримано понад 90 тис. запитів на призупинення чи припинення ведення бізнесу. Незважаючи на те, що в червні цього року уряд Польщі дав «зелене світло» більшості підприємствам на продовження своєї діяльності, «локдаун» як і раніше сильно впливає практично на всі галузі.

Що це означає для працівників?

Звичайно, що закриття компаній викликає масові звільнення. За оцінками, через пандемію понад 650 000 поляків втратили роботу.. і на жаль, це ще не кінець. Відновлення економіки не було таким динамічним, як її призупинення. Велика кількість компаній в один голос розповідають про тривалу кризу та анонсують нові звільнення. Окрім того, ми спостерігаємо значне зниження заробітної плати на збережених посадах. Доходи домогосподарств скорочуються, а невпевненість в завтрашньому дні змушує задуматись про наші витрати. В результаті компанії мають все менший дохід і це замикає коло проблем.

Де є дефіцит робочої сили?

Все ще є галузі, де попит на робочу силу не так різко знизився, а навіть збільшився. Роботодавці все частіше наймають людей з-за кордону, часто користуючись послугами аутсорсингу, які не тільки є більш зручними для них та потенційних співробітників, але і вигідні з фінансової точки зору. В основному потрібні працівники в садівництві, логістиці та будівництві. Президент агентства з працевлаштування EWL Анджей Коркус заявляє: « У логістиці та в агропродовольчій галузі попит на іноземних робітників більше ніж на 20% вище, чим в попередньому році».

Робоча сила потрібна на будівництві

Будівельна галузь недовго перепочила під час пандемії коронавірусу. Будівельні роботи не були зупинені, хоча ефективність знизилась, а нових інвестицій не так багато, багатомільйонні контракти, укладені до початку епідемії, чекають на реалізацію. Робота кипить, терміни підганяють, на жаль, надійному, кваліфікованому працівнику все важче і важче. Re-Cruiter відповідає на це, пропонуючи цілі бригади фахівців-будівельників різних напрямків. Співробітники проходять навчання з безпеки та охорони здоров’я.

Садівництво шукає людей для роботи

Випробування також зачепили індустрію садівництва. Хоча продажі впали в кожному секторі, на даний момент ситуація є відносно доброю. З одного боку, зниження продажі квітів принесло виробникам величезні збитки, а з іншого – зростання онлайн-продаж насіння призвело до подвоєння прибутків. Потім прийшов час збору врожаю. Щорічно кілька сотень тисяч чоловік наймаються на сезонні роботи в садівництві та на польові роботи. Багато іноземних працівників вже на початку пандемії повернулись на батьківщину. Додатковою проблемою для приїзду до Польщі на роботу став 14-денний карантин після прибуття. Перший сезон збору врожаю в період пандемії – справжній виклик для фермерів. Бракує людей не тільки на сезонні роботи, але й на виробництво продуктів харчування протягом цілого року. Зростаючий попит на фахівців з догляду за рослинами є проблемою як для кооперативів, так і для приватних власників. В такій ситуації вони можуть звернутись за допомогою до Re-Cruiter, фірма знайде садівників, які не тільки доглядають за рослинами, але й займаються ландшафтним дизайном.

Динамічна логістика

В умовах поганої економічної ситуації та невизначених перспектив, ми спостерігаємо справжній бум в логістичній галузі. Тут лідирують безконтактні форми доставки. Вже в другій половині березня попит на послуги експрес-кур’єрської доставки зріс на 183% по всьому світі. Клієнти переходять з оффлайну в онлайн, створюючи великий попит на спеціалізовані послуги доставки. Для багатьох компаній вихід на ринок електронної комерції став єдиним способом вижити. Хоча доставки між воєводствами в результаті пандемії стали більш складними, внутрішні перевезення стали кращими з точки зору швидкості та безпеки.

Аутсорсинг допоможе компаніям вижити?

Економіка поступово стабілізується, але кінця кризи ще не видно. Також складно говорити про позитивні перспективи компаній та працівників. Фірми скорочують витрати всюди, де це можливо, а деякі вижили тільки завдяки державній підтримці. Пандемія спричинила революцію на ринку праці. Сьогодні працівник повинен бути більш гнучким, іноді це вимагає зміни проживання на час дії контракту. Тому все більшого значення набуває аутсорсинг, особливо коли мова йде про співробітників з-за кордону.